Geen categorie

1 – een ontdekkingsreis in jezelf

Zo… de eerste! Ik schrijf en jullie lezen, zo gaat dat dan?
Best spannend, woorden loslaten in de wereld ervan uitgaande dat iemand deze ontvangt.

Ik ben Celine, 35 jaar, samen met de liefste man ter wereld, hulpverlener, dogmom, koffiefanaat en sinds enige jaren beoefenaar van mindfulness. De overtuiging van de waarde van deze beoefening, de goesting om mee te bouwen aan een zachtere en authentiekere wereld, de drang om handvaten aan te reiken en aanleren hoe om te gaan met uitdagingen in ons bestaan, leidden ertoe dat ik een eigen praktijk ben gestart. Een praktijk voor psychosociaal welzijn. Zingeving, ja dat ook… Het is niet geheel altruïstisch dat ik deze weg insla, ik haal er namelijk zelf ook heel veel voldoening uit. Grote dromen voor een klein stipje.

Eerst en vooral een correct beeld over die bijzondere materie die we mindfulness noemen, want ik merk dat er toch nog veel vragen of verkeerde misvattingen bestaan. We noemen het een mindfulness beoefening, dus niet iets wat je opeens hebt of verkrijgt…Nee hoor, je blijft gewoon je leven lang, van moment tot moment, oefenen. Een levensfilosofie waarin je je al dan niet laat begeleiden. Want laat je niet verleiden door de blitse artikels in de nog blitsere boekjes. Mindfulness beoogt geen kortdurende en controlerende manier om jouw ‘imperfecties’ aan te pakken en te verbeteren. Het gaat niet over hoe je een efficiëntere werknemer wordt, het garandeert niet dat je elke nacht slaapt als een roos of dat je nu opeens volledig stressvrij door het leven zal huppelen.
Mindfulness belooft helemaal niets!
Het is eenvoudigweg een manier om tot introspectie te komen, om eventjes stil te staan bij wat is – niet wat zou moeten zijn- en ja, sommigen merken op dat zij door bepaalde inzichten tevens andere keuzes maken, keuzes die misschien beter aansluiten bij wat zij een goed leven achten.

Als beoefenaar van deze mindfulness levenswijze is het belangrijk dat we doen wat we zeggen, ‘practice what we preach’. Als ik spreek over mededogen, meevoelen, acceptatie, mildheid, aandacht schenken, beginnersgeest, zonder oordelen, geduld, … dan lijkt het me niet meer dan normaal dat ik deze kernbegrippen ook belichaam. Embodiment, noemen ze dit in vakjargon.  En daar heb je nu eenmaal jaren mindfulness beoefening voor nodig. Een handboek die je woord voor woord overneemt, een certificaat die je duur hebt betaald, daarin ligt niet de meerwaarde van een goede leermeester. Embodiment, levenswijsheid en ervaring, passie, overtuiging, het doorleven van waar je t over hebt.

Ik gun je alvast een blik op enkele van mijn bezielers.

Edel Maex, pioneer van mindfulness in de Lage Landen, we mogen trots zijn op deze mijnheer. Ik heb de eer gehad om bij hem een mindfulness retraite te volgen en ik garandeer je dat je in goede (milde) handen bent.
Johan Van De Putte, mijn eerste kennismaking reeds 10 jaar geleden. Of de engelstalige Joseph Goldstein. Bezielers en pioniers die jou helemaal niets beloven behalve kennis over wat de mindfulness praktijk omvat en tevens deze praktijk belichamen.

https://www.levenindemaalstroom.be/
https://www.wakkerworden.org/
https://www.dharma.org/teacher/joseph-goldstein/

Je kan online talloze gratis oefeningen vinden maar het is wel belangrijk dat je een stem kiest waar je een goed gevoel bij krijgt. Als je nerveus wordt van het stemgeluid van de trainer dan wordt de training voor je een pak uitdagender en is het mogelijk dat je zelfs afhaakt.

 

 

Heb je vragen of opmerkingen over deze blog, laat het me zeker weten via een reactie of  via info@a-compassionate.life 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *